Surmaajan mieli, ihmisen sydän

Jätä kommentti

29.12.2015 Kirjoittanut Status-verkkolehti

Raumanmeri: 2 kuollutta

Jokela: kuolleita 9, haavoittuneita 12

Kauhajoki: kuolleita 11, haavoittuneita 3

Numerot ovat tylyjä ja kylmiä. Ne on myös helppoja unohtaa. Arto Halosen dokumenttielokuva Valkoinen raivo nostaa nämä mielestä pois halutut muistot uudelleen pintaan. Dokumentti on siitä poikkeuksellinen, että kaikki tämä käsitellään yhden ihmisen kautta. Tosielämän tapahtumista kertova tarina on Laurista, joka on potentiaalinen surmaaja. Kun koulusurmien kaltaisia hirmutekoja tapahtuu, yleisin kysymys on miksi. Mitä surmaajan mielessä liikkuu? Lauri kertoo tämän omalla äänellään.

Tragedia ja yksinjääminen

Laurin perhe oli onnellinen, kunnes isä kuoli liikenneonnettomuudessa. Hän jäi yksin taakkansa kanssa, kun lähellä olevat eivät osanneet sitä jakaa. Lauri joutui ottamaan miehen paikan perheessä, mihin hän ei ollut valmis

Erilaisen leima johti koulussa kiusaamiseen. Tämä ei jäänyt yksittäisten lasten julmuudeksi, vaan koko yhteisö hylki Lauria. Lapsuuden trauma ja koettu syrjintä patoutui häneen. Kehittyvä raivo oli samalla sekä rauhallista että analyyttistä: valkoista raivoa. Tunne kohdistuu kokijaan, mutta voi ulkoistua systemaattisen tuhoavaksi toiminnaksi.

Eristäytyminen ja dehumanisointi

Henkisesti haavoitettuna on vaikea suojella itseään muuten kuin vetäytymällä ulkopuolelle. Naamion taakse asettuminen veti samalla Lauria kauemmaksi toisista. Lauri selvisi kiusaamiskokemuksista ikään kuin irtautumalla kehostaan ja olemuksestaan. Tällainen tunteiden tyhjentäminen muutti Laurissa moraalin merkitystä.

”Suuren aatteen edessä sivulliset uhrit kuuluivat asiaan.”

Se, jolla on voima, on valta. Näin Lauri alkoi ajattella. Ulospäin purkautuva raivo oli elokuvassa kerrottu muihin kohdistuneina tuhoavina toimenpiteinä: ampumista ja tuhoa ympärille kostona kohtaamastaan epäoikeudenmukaisuudesta. Ihmiset eivät näyttäytyneet Laurille kanssatovereina, vaan alemman olomuodon edustajina. Lauri oli asemassa, jossa hänen velvollisuus on korjata epäoikeudenmukaisuus maailmasta. Suuren aatteen edessä sivulliset uhrit kuuluivat asiaan.

Globaali ilmiö

Koulusurmat ovat ilmiö, joka tuntuu tulleen jäädäkseen. Esimerkiksi Yhdysvalloista olemme saaneet lukea useaan otteeseen kouluihin kohdistuneista iskuista. Uudet koulusurmaajat ovat voineet ottaa mallia toistensa käyttäytymisestä. Ne ovat epätoivoisia hätähuutoja, jotka ovat kaikuja yhteiskunnan tilasta.

Utøyan saarella tapahtuneet murhat ovat siitä poikkeuksellisia, että tekijä otti vastuun teoistaan. Ihmiset toivoivat  Anders Breivikin todettavan psykoottiseksi, sillä muunlaisen ihmisen ei voisi edes yrittää ymmärtää toimineen kyseisellä tavalla. Uudet arviot kuitenkin esittivät, että hän toimi järjissään ja harkitusti. Kuvaus vastaa dokumentissa esitettyä valkoista raivoa, jolle ei ole aikaisemmin ollut määritelmää. Taustalla pitkään kaivertanut katkeruus on muotoutunut kylmän analyyttiseksi hulluudeksi.

Ihmisestä voidaan kouluttaa tunteeton tappaja. Ääriolosuhteisiin niin fyysisesti kuin henkisesti asettaminen ajaa ihmistä hakemaan pakokeinoa ja yksi on itsestä irtaantuminen. ISISin koulutus voi perustua tähän. Kriisin keskellä olevat ihmiset ovat haavoittuvaisia ja sopivia kohteita aivopesulle.

Ihminen ihmisten joukossa

Ongelmat kytkeytyvät sosiaalisten voimavarojen uupumiseen. Rakkauden kokemus ja joukkoon kuulumisen tunne on elinehto selviytymiseen raastavasta tilanteesta. Itsensä rakastamisen ja ymmärtämisen kautta on mahdollista aloittaa.

Lauria neuvottiin kiusaamisen suhteen olemaan ”susi susien joukossa”. Onko maailma todellakin näin tyly paikka? Itsensä rakastaminen kun ei olisi tarkoitus olla toisilta pois.

”Rakkauden kokemus ja joukkoon kuulumisen tunne on elinehto selviytymiseen- -”

Lauri sai apua. Rationaalisen ja tutkivan luonteensa kautta hän löysi keinoja käsitellä tunteitaan. Monista vastoinkäymisistä huolimatta hän osasi hakeutua hoitoon. Kirjoittaneelle liikuttavin kohtaus dokumentissa oli, kun Lauri löysi paikan lentopallojoukkueesta. Kokemus siitä, että on merkityksellinen toisille on elintärkeä voimavara. Valkoinen raivo elää Laurissa yhä edelleen, mutta hän löysi ihmisistä syyn taistella sitä vastaan.

Selviytymistarina

Dokumentti ei teatterin suurelta ruudulta pelkää tulla suoraan iholle. Siinä ei kuitenkaan mässäillä ihmisten kohtaloilla, vaan elokuva on rehellisen suora. Kerronnassa käytetään taiteellisia keinoja niin monien kuvakulmien kuin riipivän pianon soinnun kautta. Kun kertojan äänenä on Lauri itse, on jokaisessa lauseessa raskas painonsa.

”Kaiken julmuuden takaa löytyy ihmisen sydän.”

On ihmiselle luonnollista nähdä asiat mustavalkoisena. Tässä maailmassa massamurhan tehnyt tai terroristi ei ole ihminen. Hänen toimintaansa ei tule hyväksyä eikä ymmärtää. Lähtökohdistaan huolimatta dokumentti onnistuu lähestymiskulmallaan mahdollistamaan katsojalle Laurin asemaan samaistumisen. Lauri on uhri, joka onnistuu selviämään ongelmastaan ja auttaa työkseen samanlaisiaan. Kaiken julmuuden takaa löytyy ihmisen sydän.

Dokumenttiin valittu lähestymiskulma voi olla kapea-alainen, mutta mahdollistaa uppoutumisen syvälle kylmään. Synkkyydestään huolimatta dokumentista löytää toivoa. Katharsiksen jälkeen katsoja voi kietoutua tähän lämpimään huopaan. Dokumenttiin tulee mielestäni suhtautua ensisijaisesti selviytymistarinana, josta voidaan ammentaa aiheita yhteiskunnalliselle keskustelulle. Tuomitsemisen lisäksi pitäisi löytyä ymmärrystä auttaa niitä, joilla on hätä. Rohkea dokumentti on kiitoksen arvoinen.

Valkoinen raivo on vielä nähtävissä Helsingin Kinopalatsissa 5.1. ja 7.1. 2016.

Tommi Ostrovskij

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Suosituimmat artikkelit & sivut

%d bloggers like this: