Jättiraportti: Statuksen uusi logo

Jätä kommentti

2.3.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

Statuksessa tehtiin historiaa, kun ainejärjestölle valittiin uusi logo. Prosessi ei ollut täysin kivuton. Toimituksemme on tehnyt kattavan selvityksen tapahtumista.

Statuksen 50-juhlavuoden kunniaksi oli aika toteuttaa julkisivun nuorennus. Uusia vaihtoehtoja kertyi kiitettävät 17 kappaletta. Voittajaksi valikoitui Status-lehden entisen päätoimittajan Antero Salmisen suunnittelema logo.

logoo.PNG

Voittaja oli loppuen lopuksi selvä valinta.

 

”Työstin nykyisen logon Status-lehteä varten, kun lehti siirtyi paperijulkaisusta nettiin. Hyvät logot ovat yksinkertaisia, joten koitin työstää samanlaista tästäkin. Fontin päättäminen oli työn ja tuskan takana. Kaikilla fonteilla on puolensa – vaikeus on valita se, joka sopii tarkoitukseen. Fontin paksuus, olivatko kirjaimet isolla vai pienellä sekä kirjainten sopiva etäisyys olivat tekijöitä, joiden kanssa piti tasapainoilla ja kokeilla. Itse muoto tai malli oli myös tärkeä…” Logon suunnittelija kertoo.

Kuten ansiokkaintuneimpien taiteilijoiden maalauksissa, täydellisen tekniikan takana pitää löytyä merkitys.

”Logon pitää kantaa jotain symboliikkaa, varsinkin jos itse sanakin on merkityksellinen. Mielikuva hierarkia tai pyramidista tuli melko nopeasti mieleen, mitä lähdin toteuttamaan. Toinen mielleyhtymä oli eksklusiivisyys, mutta hierarkia sopi status-sanan kuvitukselle paremmin. En halua analysoida logoa puhki, vaan kyllä katsojalla täytyy olla tilaa tulkita sitä. Esimerkiksi viestittääkö hierarkia/pyramidi-logo statuslaisen snobismia, sensitiivisyyttä tai kenties halua rikkoa dogmeja jää katsojan vastuulle.” Antero pyörittelee pohdiskelevana.

 

Vaalit ja sen jälkipyykit

Yksi vaihtoehto oli ollut, että uusi logo oltaisiin valittu Statuksen hallituksen kokouksessa. Neuvottelun jälkeen päädyttiin kunnianhimoisempaan kahden vaiheen äänestykseen, johon kaikki statuslaiset voisivat osallistua.

”Oli mielenkiintoista seurata äänestyksen etenemistä. Alkukarsinnassa äänestys oli hyvin tiukkaa, ja olisi ollut mahdollista ottaa useampi ehdokas finaaliin. Kolmesta finalistista oli jo kuitenkin päätetty ja siinä pitäydyttiin”, logoäänestyksestä vastannut Aku Nikander kertoo.

Kaikkien statuslaisten äänten valvominen jäi yhden miehen harteille. Kuinka prosessi eteni tästä huolimatta?

”Äänestys eteni suhteellisen sulavasti. Hetken hämmennys syntyi, kun linkki äänestykseen levisi Statuksen ulkopuolisille”, Aku hymähtää.

Nopeiden toimenpiteiden ansiosta tämä ei kuitenkaan ehtinyt näkyä äänestystilastoissa. Vakuudeksi Aku on jakanut toimituksellemme äänestyksiä koskevat materiaalit. Äänestys toteutettiin Google Docsin kautta.

”Luotin todella paljon siihen ohjelmaan vaikka se ei ehkä ollu fiksua”, Aku tunnustaa.

Olisi esimerkiksi ollut mahdollista, että ohjelma olisi laskenut äänet väärin. Puolueeton toimituksemme on tarttunut asiaan. Voimme todeta, että annetut äänet on laskettu oikein ja ovat päteviä. Äänestysprosessissa oli toisaalta havaittavissa jotain äänien kasautumisia tietyille aikajaksoille.

”Periaatteessa logoja oli mahdollista äänestää niin monta kertaa kuin halusi, mutta luotin ihmisten arviointikykyyn asiassa”, Aku huomauttaa.

Tilastoista selviää, että äänestäjiä oli finaalissa yllättävästi vähemmän kuin karsintavaiheessa. Olivatko äänestäjät pettyneet, kun oma ehdokas ei ollut päässyt finaliin ja jättäneet äänestämättä?

 

Kärsäkäs vaihtoehto

Äänestysvaiheiden välissä pidettiin viikon tauot, jotta vaihtoehdot pääsisivät mainostamaan itseään. Tätä mahdollisuutta hyödynsi erityisesti äänestyksessä toiseksi jäänyt norsu-logo. Statuksen tietoisuuteen levitettiin norsun tarinaa ja vetoavuutta lisättiin lukuisilla meemeillä. Norsu löysi tiensä myös niin sitseille kuin vessojen oviin. Kampanjalla oli kuitenkin tätäkin kunnianhimoisempia suunnitelmia. Lehdellämme on etuoikeus esittää kampanjasta ennen julkaisematonta materiaalia:

Voimme vain spekuloida, kuinka mainosvideo olisi vaikuttanut vaalitulokseen. Norsuttajat eivät ole kuitenkaan vielä luopuneet toivosta, että norsusta saataisiin Statukselle maskotti.

 

Onnelliset eläkeläiset

Statuksen vuosikokouksessa päästettiin helpottuneet hurraukset, kun vanha logo paljastettiin sijoittuneen äänestyksessä kolmanneksi. Monelle saattoi tulla yllätyksenä, että vanha logo oli ylipäätänsä päässyt äänestyksessä finaaliin. Kerta ei kuitenkaan ollut ensimmäinen.

”Muistan vielä reaktioni, kun logosta äänestettiin edellisen kerran, milloin vanha logo voitti haastajansa. Siinä oli jotain absurdia!” Antero muistelee.

Reaktiot ovat ymmärrettäviä. Logoon kohdistuneet mielikuvat eivät ole olleet imartelevimpia. Logo jättää avoimeksi, mitä siinä olevat ihmiset tekevät. Kenties pahin vertauskuva on löydetty kauhuelokuva The Human Centipedesta. Logon ihmisletkan tarinalle saatiin kuitenkin onnellinen loppu, kun heidät päästettiin vapauteen.

vanhalogolomalla

Eläkeläiset päättivät viettää aikaa toisistaan erillään.

 

Jokin mysteerinen voima on saanut statuslaiset pitäytymään vanhassa logossa tähän asti. Kyseessä voi olla pelkkä tuttuus-ilmiöstä, jossa kielteinen asenne voi muuttua myönteiseksi jatkuvan altistuksen myötä. Vanhan logon historiallista arvoa ei kuitenkaan käy kiistäminen. Osissa äänien kanssa annetuissa kommenteissa peräänkuulutettiin Status-henkeä, jota ei koettu olevan uusissa ehdotuksissa. Vuosien varrella tähän logoon on kiteytynyt paljon muistoja.

”Mielestäni vanhaa logoa ei pidä haudata toimintokertomusten mukana kaappien pohjalle, vaan sillä on mielestäni paikkansa edelleen. Ainejärjestön edessä on muutoksia, minkä vuoksi on hyvä muistaa sen erilaisia vaiheita”, Antero esittää.

Tuleman pitää, miten statuslaiset ottavat uuden logonsa vastaan, ja millaisista hetkistä se tullaan muistamaan.

 

Tommi Ostrovskij

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Suosituimmat artikkelit & sivut

%d bloggers like this: