Matkalla kohti unelmien opiskelupaikkaa-Osa 2.

Jätä kommentti

24.3.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

OSA 2. VALMENNUSKURSSI VS. ITSEOPISKELU

Voi ei, missasin valmennuskurssin ja nyt harmittaa- onko minulla vielä mahdollisuuksia onnistua pääsykokeissa? Entä riittääkö pelkkä kurssi sisäänpääsyyn vai pitääkö omalla ajalla opiskella? Onko kurssi sittenkin vain ajan ja rahan hukkaa? Kuinka otan kaiken irti itseopiskelusta? Entä valmennuskurssista?

Olipa aikeissasi sitten selvitä pääsykoekoitoksesta yksin tai hakea vauhtia valmennuskurssilta, poimi talteen hyödylliset vinkit kevättä varten. Matkalla kohti unelmien opiskelupaikkaa-juttusarjan toisessa osassa on hyödynnetty sosiaalipsykologiaa opiskelevien Tuiskun, Elisan, Lindan, Lindan, Josetan ja Annin haastatteluita. Status-lehti kiittää haastateltuja ajatuksiensa jakamisesta!

Miksi/Miksi ei valmennuskurssia?

Haastattelujen perusteella voisi sanoa, että ilman valmennuskurssiakin selviää- kunhan on riittävän motivoitunut ja itsenäinen. Ilman valmennuskurssia sisään päässeet liputtavat etenkin omien aikataulujen ja itselle sopivien opiskelutekniikoiden puolesta. Valmennuskurssin käyneet taas kiittävät selkeää runkoa opiskeluun sekä rutiinia, jonka koevastauksiin sai kirjoitusharjoituksista. Valmennuskurssilla tehdään runsaasti erilaisia pääsykokeisiin valmistavia harjoituksia. Sinulle, joka tiedät keskittymisesi herpaantuvan helposti, valmennuskurssin ohjattu opiskelu voi olla ratkaisu. Tuisku neuvoo myös itseopiskelijoita tekemään järjestelmällisen suunnitelman ja testaamaan opittua soveltavien ja kokoavien esseiden avulla. Valmennuskurssien plussapuoliin kuuluu myös huomion ohjautuminen olennaiseen:

”Huono puoli tämän kaltaisessa yksinäisessä pänttäämisessä oli riski siitä, että opiskelin kuplassa. Ehkä olin oppinut asioita väärin tai ehkä kiinnitin huomiota vääriin asioihin. Ehkä luulin vain oppivani. Valmennuskurssista on varmaan se hyöty, että ohjatusti käydään läpi niitä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ja pääsykoekirjassa irrallisilta tuntuvia asioita punotaan ymmärrettävämmin osaksi kokonaisuutta.” -Tuisku-

Oletko sellainen persoona, että saat lisävirtaa kilpailijoista vai ahdistutko ennemmin samaan tavoitteeseen pyrkivistä henkilöistä? Useampi haastatelluista kertoi, että muut kurssilaiset toivat lisää paineita opiskeluun.

”Yleensä kasvojen saaminen muille hakijoille tuppaa ahdistamaan. Syntyy sellainen kilpajuoksu-tunne.” –Elisa-

Muista, että muut hakijat eivät voi vaikuttaa omaan suoriutumiseesi. Vaikka muut ovatkin kilpailijoitasi, kannattaa yhteinen päämäärä ennemmin hyödyntää esimerkiksi opintopiirien avulla. Näin kaikilla säilyy pää kasassa kevään aikana. Valmennuskurssiin kannattaa enemminkin asennoitua positiivisena ja hyödyllisenä kokemuksena (kohtalontovereineen päivineen). Josetta muistelee, että keskustelut muiden valmennuskurssilaisten kanssa auttoivat selventämään epäselviä asioita ja helpottivat soveltamista.

Linda mainitsee, että valmennuskurssi helpotti, koska tuntui että on tehnyt kaiken voitavan. Toisaalta kortilla on myös toinen puoli, mitä Tuisku kuvailee:

”Koin, että valmennuskurssi voisi pahimmillaan toimia oman oppimisen ulkoistamisena. Tulisi illuusio, että teen töitä pääsykokeen eteen, vaikka oikeasti vain lusmuilisin valmennuskurssilla. Pidin tunteesta, että sisäänpääsy olisi vain itsestäni kiinni ja vastuu olisi yksin minun.”

Mitä vinkiksi valmennuskurssilaisille?

Vaikka menet valmennuskurssille, kannattaa kirjaan ehdottomasti tutustua jo etukäteen. Kurssista saa paljon enemmän irti kun on jo selkeä kuva siitä, millaisista asioista kurssilla tullaan puhumaan. Lisäksi voit jo valmiiksi selvittää itsellesi epäselvät asiat, joihin kurssilla tulet panostamaan.Kannattaa myös muistaa itseopiskelun tärkeys-valmennuskurssin lisäksi sisäänpääsyyn tarvitaan paljon opiskelua omalla ajalla.

”Ei siellä valmennuskurssilla tapahdu mitään ihmeitä, että ne asiat yhtäkkiä olisi hallussa, ellei sen eteen itse tee töitä.” -Linda-

Josetta vinkkaa ottamaan ilon irti opettajasta ja muistuttaa, että opettaja on paikalla nimenomaan kurssilaisia varten:

”Kannattaa kysyä heti kurssilla kaikki asiat, mitä mieleen juolahtaa eikä miettiä tuhlaavansa toisten tai opettajan aikaa. Moni muu kurssilainen voi miettiä samoja asioita. Opettajalta kannattaa myös pyytää lisätehtäviä, mitä voisi harjoitella ja miettiä kotona.”

Entä itseopiskelijoille?

Kirjoita kotona esseitä itseäsi kiinnostavista tai ajankohtaisista aiheista, joihin sovellat oppimiasi sosiaalipsykologisia ilmiöitä. Myös kokoavat muistiinpanot kappaleista auttavat, sillä valmennuskurssillakin irrallisilta vaikuttavia osia punotaan yhteen ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Tärkeintä on löytää itsellesi sopivat tavat opiskella

Linda vinkkaa, että valmennuskurssiseuralaisten puuttuessa, kannattaa asioista puhua ääneen esimerkiksi opettamalla kavereille kiinnostavimpia asioita. Lisäksi kannattaa asettaa joitakin tavoitteita, mutta pyrkiä jättämään aikaa myös muille asioille. Lepo ja liikunta ovat todella tärkeitä päivän aikataulussa.

”Pääsykokeita edeltävänä päivänä tuntui että pää on ihan tyhjä enkä osaa mitään. Päätin vain levätä. Ajattelin, että tärkeimmät asiat nousevat mieleen itse pääsykokeissa jos en ole liian väsynyt.” -Linda-

Valmennuskurssilla opettajat antavat usein myös ajatuksiaan mahdollisista pääsykoekysymyksistä. Kannattaakin miettiä läpi esimerkiksi lähivuosien isoja yhteiskunnallisia tapahtumia ja pohtia, mitä niistä voisi saada irti sosiaalipsykologisten lasien läpi katsottuna. Kirjoittamiseen voit saada vinkkejä luetuttamalla harjoitusesseitäsi. Yleensä vanhat opiskelijat auttavat mielellään eli jos tunnet edes etäisesti jonkun, älä epäröi ottaa yhteyttä! Myös Elisa myöntää, että vinkeistä olisi voinut olla hyötyä itsenäisesti opiskelevalle:

”Näin jälkikäteen ajateltuna tärpit sekä aiheista että kirjoittamisesta olisivat varmasti olleet tervetulleita.”

Lopuksi

”En kadu kyllä ollenkaan, että osallistuin valmennuskurssille vaikka näin jälkeenpäin uskallan sanoa, että ilman kurssiakin pärjää aivan varmasti. Kyse on vain omasta päättäväisyydestä ja siitä, että jaksaa pitää itsensä motivoituneena.” -Linda-

Oikeastaan ei siis ole merkitystä oletko valmennuskurssilla vai opiskeletko omin voimin. Ihmiset ovat erilaisia ja oppivat erilailla. Toiset tarvitsevat ohjausta ja toiset haluavat mieluummin selvitä yksin. Yksi asia on kuitenkin varma ja yhteistä kaikille hakijoille, olitpa sitten valmennuskurssilla tai et: pääsykoetta varten on tehtävä töitä niska limassa, aivot solmussa ja takapuoli puuduksissa.

Viime kädessä sinä itse olet ainut ihminen, joka voi vaikuttaa kokeen lopputulokseen. Pidä  siis huolta, että toukokuussa kävellessäsi pois Porthanian salista, voit olla ylpeä itsestäsi ja huokaista helpotuksesta tietäen, että olet tehnyt kaiken voitavan.

 keep-calm-and-work-hard-84

Valmennuskurssilaisille

  1. Älä vertaa itseäsi muihin kurssilaisiin. Heidän osaamisensa ei kerro sinun osaamisestasi. Jos osaat mielestäsi asiat muita paremmin, saata tuudittautua vääränlaiseen varmuuteen. Jos taas koet olevasi selvästi heikompi, se saattaa aiheuttaa vääränlaista epävarmuuden tunnetta.
  2. Keskustelu muiden kurssilaisten kanssa ilmiöistä ja teorioista mahdollisimman paljon. Vaikeatkin asiat saattavat aueta porukalla pohtiessa.
  3. Muista, että pelkkä kurssi ei ole avain koulupaikkaan- töitä on tehtävä myös kurssin ulkopuolella!
  4. Tutustu kirjaan jo etukäteen. Kun käsiteltävistä asioista on jonkunasteinen käsitys, on syventyminenkin helpompaa.
  5. Kysy rohkeasti opettajaltasi epäselviä asioita!

 

Itseopiskelijoille

  1. Ilman valmennuskurssia on täysin mahdollista päästä sisään-kunhan olet riittävän motivoitunut ja omatoiminen
  2. Tee itsellesi aikatauluihisi ja tyyliisi sopiva lukusuunnitelma ja huolehdi, että noudatat sitä.
  3. Harjoittele essee-vastausten kirjoittamista etukäteen. Pääsykoetilanteessa aika on tiukilla, joten vastaustekniikan on oltava hallussa.
  4. Muista levätä välillä! Ulkoisen lukujärjestyksen puuttuessa, opintotunteja tulee helposti  ihan liikaa päivään. Tietoa ei voi päntätä määräänsä enempää samalla kertaa.
  5. Puhu pääsykoekirjan asioista läheisillesi ja sovella oppimaasi reaalimaailman ilmiöihin. Näin huomaat selvästi osaatko kertoa asiat omin sanoin ja onko oppimista oikeasti tapahtunut.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Suosituimmat artikkelit & sivut

%d bloggaajaa tykkää tästä: