Matkalla kohti unelmien opiskelupaikkaa-Osa 4

1

4.5.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

OSA 4. PÄÄSYKOKEET- MITÄ, KUINKA JA MISSÄ?

Kevään urakoinnin loppuhuipennus alkaa hiljalleen häämöttää edessä. Keskeiset teoriat ja asiakokonaisuudet alkavat vihdoin loksahdella paikoilleen ja pian suurin ongelma onkin, miten saat mahtavan asiantuntijuutesi välitettyä koetilanteessa. Neljä tuntia voi tuntua mitättömän pieneltä ajalta osoittaa, kuinka kovasti olet uurastanut viimeiset kuukaudet. Vaikka saliin astuessasi suorituksesi on täysin itsestäsi kiinni, haluamme tarjota käytännön vinkit, jotta yhdenkään lahjakkaan tulevan sosiaalipsykologin pääsykoemenestys ei kaadu marginaalin oikeasta leveydestä hermoiluun! Tässä siis Statuksen ohjenuorat itse pääsykoetilanteessa menestymiseen.


ENNEN KOETTA

  1. Jos kalenteristasi ei löydy vielä punakynällä päivämäärää 27.5, nyt on hyvä aika kirjata se ylös! Salijako ilmoitetaan valtiotieteellisen tiedekunnan nettisivuilla viimeistään päivä ennen koetta, mutta viime vuosina koepaikkana on toiminut Porthania. Jos paikan sijainti on itsellesi uusi, kannattaa sijainti tarkistaa edellisenä päivänä. Saliinkaan ei ole kiellettyä kurkata- voit aina näytellä erehtyneesi luentopaikasta!

  2. Tee alustava pelisuunnitelma. Aloitatko kirjallisuuskokeesta vai luetko aineiston materiaalin heti alkuun? Paljonko aikaa pystyt käyttämään yksittäiseen vastaukseen? Mitä teet, jos meinaat mennä lukkoon? Vaikka todellisuudessa koe harvoin menee täysin suunnitelmien mukaan, auttaa alustava strategia sinua rauhoittamaan mieltäsi ja pääsemään kirjoittamisessa alkuun.

  3. Usein suositellaan, että koepäivää edeltävä päivä olisi lepopäivä: mene urheilemaan, kivalle brunssille, leffaan – toteuta asiat, joiden perään olet luku-urakan keskellä haikaillut! Jos kuitenkin koet, että jo pelkkä ajatus lepopäiväistä stressaa, ei ole kiellettyä tehdä viimeistä katsausta pääsykoekirjaan. Pelkkä sisällysluettelon selailu ja tuttujen aihepiirien kevyt mieleen palautus saa aikaan itsevarman olon ja levollisen mielen – kyllähän sinä nämä asiat osaat!


KOEPÄIVÄ

38e66f6943dd6813d48c44d1418e5592b5097ad3596c5609aad348bf6c41ca12

1.Eväät ovat pääsykoekokelaalle usein pyhä asia, vaikka tosiasiassa syömiseen ei kynän sauhuamiselta jää paljoa aikaa. Suosittelemme pikaiseen naposteluun sopivia eväitä, jotta väsymys ei pääse iskemään. Ravintoympyrän saa hyvällä omatunnolla heittää romukoppaan pääsykokeen ajaksi: jos Pepsi ja irtokarkit tuovat lohtua, anna palaa! Smoothie, pähkinät, suklaapalat, banaanit ja proteiinipatukat ovat hyväksi havaittuja valintoja – vesipulloa unohtamatta. Kokeessa ei ole aikaisempina vuosina ollut yhtä tiukka meno kuin ylioppilaskirjoituksissa, eli tavaroita ei olla tarkastettu eikä etikettejä ole tarvinnut teipata.

2. Koe alkaa kello 12, ja saliin on saavuttava viimeistään kello 13. Pieni myöhästyminen ei siis ole vaarallista, jos vaikka kulkupeli pettää matkalla. Oman mielenrauhan kannalta on suositeltavaa saapua kävelyetäisyyden päähän hyvissä ajoin. Salin ovet avataan vähän ennen kahtatoista.

3. Aulassa on usein paljon ihmisiä, joista osa selailee maanisesti pääsykoekirjaa ja viimeisiä muistiinpanojaan.

Jos koet, että olet herkemmin stressaantuvaa tyyppiä, eikä kanssakilpailijoiden meri luo oikeaa zen –tunnelmaa, voi olla hyvä idea tulla paikalle vasta vähän ennen kokeen alkua. Tosiasia on, että koemenestyksesi ei ole kiinni viime hetkellä luetuista asioista. Aulassa voi kuitenkin tapahtua myös positiivisia kohtaamisia ja mukavaa tsemppausta: löysipä pari nykyistä fuksiamme toisensa aulassa ennen koetta ja riemu oli suuri, kun molempien nimi heinäkuussa komeili sisäänpääsijöiden listassa!

4. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (ajokortti, passi tai muu virallinen todistus), kirjoitusvälineet (kynä, kumi, teroitin ja vaikka se viivoitin) ja eväät.

5. Istumapaikoille on laitettu valmiiksi konseptit ja koepaperi, jota ei saa kääntää ennen luvan saamista. Noin kello 12 aloitetaan virallisten ohjeiden läpikäynti. Kokeessa on paikalla valvojat, jotka ovat usein aivan tavallisia yliopisto-opiskelijoita.

6. Kyllä – kokeen aikana saa mennä vessaan ihan niin monta kertaa kuin haluaa. Jos kaipaat siis vessaan, jaloittelua tai lisää konseptipaperia, nosta rohkeasti käsi ilmaan ja valvojat auttavat sinua.

7. Muista rannekello! Luentosaleissa kello on yleensä näkyvällä paikalla, mutta ei ole mukavaa koittaa arvailla, onko aikaa jäljellä se tunti vai kaksi.

8. Oman istumapaikan on yleensä saanut valita vapaasti. Varsinkin reunapaikoilla joutuu kuitenkin usein nousemaan päästämään muita ohitseen vessaan, eli varaudu keskeytyksiin.

55179974

ITSE KOE

Kun koepaperin kääntämisen aika koittaa, voit antaa itsellesi jo pienet onnittelut: suurin osa työstä on takana!

1.Koe koostuu kirjallisuuskokeesta ja aineistokokeesta, joissa kummassakin on ollut aikaisempina vuosina kolme tehtävää. Yksi tehtävä voi olla jaettuna pienempiin osatehtäviin, mikä kannattaa huomioida ajankäyttöä miettiessä. Kun näet kysymykset, hoida pikainen laskutoimitus jokaiseen kohtaan käytettävästä ajasta.

Ajankäyttö on usein kokeen pahin sudenkuoppa ja yhteen vastaukseen voi helposti jäädä jumiin. 

last-5-minutes-of-test

2. Tärkeintä on, että etenet koko ajan: kirjallisuusosion ei tarvitse olla täydellinen ennen aineisto-osioon siirtymistä. Jos tuntuu, että jokin kysymys ei yhtään avaudu, ohita kohta ja palaa asiaan myöhemmin. Usein ajan kuluessa ja jännityksen laskiessa tieto alkaa pulpahdella itsestään mieleen.

3. Unohda kaunokirjalliset säännöt ja hienot korulauseet: sinulta oletetaan selkeää asiatekstiä.

4. Käsitteenmäärittelyt ovat aina hyvä aloitus ja vaikka kyseessä ei ole luettelointikoe, on teorioita ja käsitteitä hyvä käyttää mahdollisimman paljon. Jos tuntuu, ettet ehdi avaamaan kaikkia käsitteitä, ei sulkujen käytöstä rokotettu ainakaan allekirjoittaneelta pisteitä. Arvostelu on loppupeleissä tiukkaa ja yksikin teoria lisää on 0.25 pistettä kohti sisäänpääsyä. Pysy kuitenkin asiassa, sillä täysin virheellisistä teorioista rokotetaan. 

5. Hyvä vinkki on tehdä kokeen alussa itselleen pikainen lista sisällysluettelosta ja peilata jokaista vastausta eri osioihin: yhdistelinkö monipuolisesti tietoa eri osa-alueista?


Älä ole itsellesi liian ankara kokeen jälkeen tai jää märehtimään tiettyä vastausta: tehty on tehty ja nyt on juhlinnan aika! Monet valmennuskurssilaiset saattavat perinteisesti kokoontua Amarillossa, joten jos omia jatkoja ei löydy voi sieltä löytää vertaisensa. Nauti alkavasta kesästä ja onnittele itseäsi: olet tehnyt huikean työn! Heitä pääsykoekirja hetkeksi pois silmistä. Palaamme asiaan heinäkuussa – mahdollisesti onnittelukirjeen muodossa!

e675697a7d99100ee7f1e7c6e2b6551bP.S. Ja niin, ne marginaalit. Tosiasia on, ettei niillä voisi olla vähäisempää merkitystä sisäänpääsysi kannalta. Kunhan muistat, että puolen sivun marginaali on myös puoli sivua pois kirjoitustilastasi.

 

Artikkelin on kirjoittanut Vera Hyvämäki, joka ensimmäisen vuoden statuslaisena muistaa vuoden takaisin koitoksen kuin eilisen päivän.

Yksi ajatus artikkelista “Matkalla kohti unelmien opiskelupaikkaa-Osa 4

  1. Veera sanoo:

    Pääsykokelaille on pääsykokeen jälkeen tiedossa myös valtsikalaisten järkkäämät bileet ihan lähistöllä valtsikan sisäpihassa, siitä tulee varmasti tietoa kokeen jälkeen Porthanian edessä 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: