Matkalla kohti unelmien opiskelupaikkaa- Osa 5

Jätä kommentti

24.5.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

OSA 5. TSEMPPIRUTISTUS PÄÄSYKOEPÄNTTÄÄJILLE

Kevään koitoksen loppu häämöttää jo edessä. Pian koittaa pääsykoe, johon olet valmistautunut koko kevään, mahdollisesti pidempäänkin. Olet varmasti mielessäsi käynyt läpi koetilanteen jo monta kertaa. Mahdollisesti myös senkin, miltä tuntuu poistua koesalista. Tai sen, minkälaista postia luukusta tipahtaa heinäkuun puolella. Nyt, viimeisinä päivinä ennen pääsykoetta tärkeintä on, ettet maalaile piruja seinille. Koska olet opiskellut sosiaalipsykologiaa ahkerasti koko kevään, tiedät, että siitä voi muodostua itseään toteuttava ennuste!

Älä siis kampita itse itseäsi. Pysäytä negatiiviset ajatusketjut. Jännittää saa, mutta ei surkutella jo etukäteen sitä, että se menee pieleen kuitenkin.

fitness-friday-3-motivation-i-can

Jos olit valmennuskurssilla ja harjoitusesseet menivät penkin alle, älä hätäile. Eivät ne minullakaan hyvin menneet ja tässä sitä silti ollaan! Kokeessa kaikki on erilaista. Tositilanne saa kroppasi pumppaamaan sinut täyteen adrenaliinia, joka auttaa suorituksessa. Muistan, miten itse koepaperin saatuani olin niin pökerryksissä, että käteni tärisivät eikä puristusvoimaa tahtonut löytyä edes kynästä kiinni pitämiseen. Tämäkin hävisi yksinkertaisesti kirjoittamalla.

Murehtiminenkin on oikeastaan loppupeleissä aika turhaa. Olet vähintäänkin käyttänyt kevään itsesi sivistämiseen, vieläpä asioilla, joita voit soveltaa elämääsi omaksi hyödyksesi vaikka loppuelämäsi ajan. Sitä ei kukaan tule ottamaan sinulta pois. Ja ennen kaikkea, kun koe on ohi – se todellakin on ohi! Pääset nauttimaan kesästä ilman, että joudut hautaamaan nenääsi pääsykoekirjaan. Enää et joudu kieltäytymään kaikista kivoista viikonloppumenoista kavereiden kanssa tai vastustelemaan kiusausta katsoa koko päivän Netflixiä.

 

Vertailu voi viedä uskon omaan kyvykkyyteen

Itsestäni tuntui noin kolme viikkoa ennen koetta siltä, että sekoan lopullisesti. Minusta tuntui, että olin haukannut aivan liian kovan palan itselleni, enkä tulisi ikinä selviämään siitä. Jätin valmennuskurssin kesken, enkä kyennyt menemään edes simulaatiopääsykokeeseen, josta olin maksanut. Vertailin itseäni liikaa kurssikavereihini. Minusta kaikki siellä olivat niin lahjakkaita ja päteviä tyyppejä, että menetin uskon omiin kykyihini täysin.

Vinkkini siis sinulle: viimeistään tässä vaiheessa, lopeta vertailu!

Koskaan ei voi tietää, mitkä kysymykset kokeeseen tulevat ja kuka sattuu vastaamaan kysymyksiin osuvasti. Pidä pääsi kylmänä, äläkä sorru edellä mainittuun epäonnistumisen ennustamiseen. Jos tiedät, ettet pysty lopettamaan vertailua, erakoidu viimeisiksi lukupäiviksi ennen koetta. Tsemppaa itseäsi, kehu itseäsi. Olet tehnyt mielettömän työn ja nyt on enää helpoin edessä: opitun kirjoittaminen paperille.

 

Mielikuvaharjoittelu tukena pääsykokeessa

a6xmr

En voi tarpeeksi painottaa sitä, miten suuri vaikutus omalla mielentilalla ja uskomuksilla on pystyvyyteen. Uskon itse, että käymällä läpi mielessään koepäivän tapahtumat ja tiedostamalla mahdolliset kriittiset tilanteet, niistä voi selvitä myös tosi paikan tullen menettämättä otetta. 

Mielikuvaharjoittelua varten voit käydä etukäteen utustumassa Porthaniaan luodaksesi kuvan koeympäristöstä. Vaikka et paikalle pääsisikään, ei se haittaa. Tärkeintä on turvallisen ja rauhanomaisen tilanteen kuvitteleminen. Käy konkreettisesti läpi mielessäsi, miten saavut ajoissa ja rauhallisena paikalle. Kuvittele, miten etsit oikean salin ja asetut sen eteen odottelemaan. Odottaminen voi tuntua hermostuttavalta, mutta kuvittele mielessäsi, miten rauhoittelet itseäsi. Voit tehdä esimerkiksi erilaisia rentoutusmisharjoituksia. Mieti, mikä voisi sopia itsellesi. YouTubesta löytyy hyvin erilaisia rentoutusvideoita, joita voit kokeilla jo parina päivänä ennen koetta.

Päästyäsi sisään itse pääsykoesaliin, koepaperi jaetaan vasta kun kaikki ovat paikalla. Kaikkien saatua paperit, julistetaan koe alkaneeksi ja saat luvan kääntää koepaperin. Tämä hetki erityisesti voi saada kädet tärisemään niin, ettet tiedä miten pidellä kynää kädessäsi, saati kirjoittaa luettavaa käsialaa. Hengitä syvään ja luota osaamiseesi. Jos käsi tärisee, tee vaikka muistiinpanoja eri aihealueista ja pian huomaatkin tärinän helpottavan. Jännitys laantuu, kun ryhdyt toimeen!

Jos jokin tehtävä tuntuu erityisen vaikealta, siirry suoraan seuraavaan. Älä tuhlaa aikaasi sen pähkäilyyn, ettet osaa. Päästämällä irti mielentilasta, jossa on pakko muistaa heti tai tulee paniikki, annat aivoillesi mahdollisuuden työskennellä. Pian tarvittu tieto saattaakin pulpahtaa pintaan.

Keep your cool!

Muista vielä lukea juttusarjan edellinen osa, josta saat hyvät käytännön vinkit kokeeseen. Itse pidän tärkeimpänä hyviä, helposti naposteltavia herkkueväitä, korvatulppia, buranaa ja juomapulloa. Kirja kannattaa suosiolla jättää kotiin, sillä sitä selaamalla saat itsesi vain paniikkiin ennen koetta.

 

Kokeen jälkeen

Heinäkuun koittaessa saat viimein tiedon kokeessa suoriutumisesta Opintopolku -sivustolla tai viimeistään sitten, kun postiluukusta tipahtaa iso kirjekuori. Muista, että vaikka opiskelupaikka menisi tällä kertaa jollekin toiselle, et ole epäonnistuja. Olet laittanut itsesi rohkeasti likoon ja oppinut paljon hyödyllistä uutta tietoa.

Ja kuten me sosiaalipsykologinmieliset tiedämme, minäkuvaa ei kannata rakentaa vain yhden elämän osa-alueen varaan. Opiskelupaikka on kuitenkin vain yksi osa elämääsi ja toisaalta ensi vuonna on uusi mahdollisuus yrittää

Luota itseesi – sinä pystyt siihen! Minä ja monet muutkin selvisimme kokeesta, joten niin selviät sinäkin. Viimeiseksi toivon, että sinulta löytyy kannustusjoukkoja, jotka muistavat tsempata ja halata sinua nyt tai vaikka koepäivänäkin. Vaikka sosiaalipsykologiaa opiskelemaan onkin vaikea päästä, jonkun on aina oltava se “poikkeus” tilastoissa! Tehtävä on haastava, muttei mahdoton.

funny-motivational-memes

Mielettömästi tsemppiä kokeeseen!

Kokeen jälkeen on tiedossa pääsykoebileet valtiotieteellisen tiedekunnan pihassa Kuppalassa (Unioninkatu 37). Kemut alkavat kello 17:30, tapahtuman Facebook-eventin löydät tästä.

Kirjoittanut: Veera Routarinne

Tekstin kirjoittaja on sosiaalipsykologian toisen vuoden pääaineopiskelija. 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: