Pokémon Go yhdistää ihmisiä

2

25.7.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

Viimeistään Pokémon Go:n julkaisun myötä kukaan ei ole voinut välttää iloisen sähköhiiren sanomaa. Peli sisältää myös paljon sosiaalipsykologisesti kiinnostavia ilmiöitä. Merkittävin vaikutus Pokémon Go:lla on kuitenkin mielestäni sillä, kuinka se tuo ihmisiä yhteen. Tästä esimerkkeinä toimivat kaksi haastattelemaani ihmistä.

 

Yhdistävä tekijä

Intensiivinen tuijotus kännykän ruutuun ja  sivaltavat sormiliikkeet paljastavat pokémonkouluttajat katukuvasta. Heitä on suurin osa. Pelaaminen ei kuitenkaan ole vain kännykän ruutuun katsomista. Sovellus on kehitetty niin, että toisten kanssa kommunikoimisesta on hyötyä. Tämä johtaa siihen, että täysin toisilleen tuntemattomat ihmiset voivat puhua toisilleen. Helpoimmat tavat aloittaa keskustelu kenen kanssa tahansa on kysyä ”Missä tiimissä olet?” tai ”Lagaako sullakin serveri?”. Parituntinen kuluu huomaamatta uudessa seurassa keskustelun kulkiessa niin pokémoneissa kuin muissa elämän osa-alueissa.

Aikaisemmista peleistä poiketen suurin osa pelaajista on nuoria aikuisia. Peliä näkee pelaavan kuitenkin myös hyvin eri taustaiset ihmiset. Jos Pokémonin ideologiana on ollut tuoda lapset yhteen, saavuttaa se nyt useampia sukupolvia. Kaikille on yhteistä, että he pelaavat Pokémon Go:a. Tämä on antanut rohkaisua myös niille, jotka ovat sosiaalisesti ujompia.

pokego5

Lureilla (violetit kuvassa) saa houkuteltua luoksensa pokémoneja ja samalla muita ihmisiä.

 

Kalliolaiset pitävät yhtä

Pokémon Go:n pelaajia näkee kokoontuvan usein erilaisiin tapahtumiin, joista esimerkkinä on Ruttopuistossa pidetty lure-party. Toimintaa pidetään myös paljon tiiviimmissä porukoissa, mistä hyvänä esimerkkinä ovat kalliolaiset pokémonkouluttajat. Kalliossa ihmiset kulkevat yhdessä ympäri katuja pyydystellen toinen toistaan vahvempia Drowzeeita.

Kalliolaiset ovat löytäneet toisensa sosiaalisen median avulla. Facebook- ryhmän kalliolaisille pelaajille perustanut Munsterpunch ei osannut aavistaakaan sen saamaa suosiota. Viidenkymmenen jäsenen kohdalla hän luuli vauhdin hidastuvan, mutta nyt ryhmässä on yli kolmesataa jäsentä.

”Tavoitteenani on tavata jokainen ryhmäläinen ainakin kerran Pokémonin merkeissä. Olen niin onnellinen jokaisesta jäsenestä”, Munsterpunch iloitsee.

Pelaajien keskuudessa Munsterpunchista ei huomaa, että hän kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta. Yläasteella hän joutui pahan koulukiusaamisen kohteeksi, mikä johti esimerkiksi yli vuoden pituiseen sairauslomaan. Rankat taustat ovat vaikuttaneet siihen, että hän pelkää olevansa riittämätön muille omana itsenään. Hän ei ole voinut olla ajattelematta, mitä muut ajattelevat hänen ulkonäöstään ja puheistaan.

”Mä oon kaivannu elämääni lisää kavereita ja ihmisiä joiden kanssa voi olla oma itsensä, ja Pokémon Go on tehny tästä kaikesta aika super helppoa”, Munsterpunch kertoo.

Munsterpunchille ei ollut itsestäänselvyys perustaa face-ryhmää. Hän tarvitsi ystävänsä rohkaisua, sillä pelkäsi ottaa niin suurta vastuuta. Hän ei ole katunut päätöstään ollenkaan. Porukassa oleminen ja ulkona heiluminen ovat kohottaneeet Munsterpunchin oloa huomattavasti. Stressitasot ovat laskeneet ja nukuttuakin saa heti kun menee makaamaan sänkyyn. Hän haluaa jakaa hyvän olon tunteensa kaikkien muiden pelaajien kanssa. Hyvä kiertää.

pokego4

Kalliolaiset kokoontuvat usein Karhupuistoon pelaamaan yhdessä.

Pelistä Musterpunch ei keksi mitään negatiivista paitsi päivittäin tuppautuvat bugit. Somessa on valitettu siitä, kuinka pelissä on pakko valita kolmen eri joukkueen väliltä. Sosiaalipsykologisissa tutkimuksissa on todistettu, että jo esimerkiksi lempivärin perusteella ihmisten erottelu saa heidät ajamaan omien jäsenten etuja muiden kustannuksella. Amerikassa on syntynyt lieveilmiöinä eripuraa. Munsterpunch ei usko tällaista ilmaantuvan Suomessa samassa mittakaavassa. Pelin tarkoituksena kun on yhdistää eikä erottaa.

”Siinä se gymien valtaaminen on ollu kaikille yhteinen ja hauskasti kilpailuhenkinen juttu. Samalla on voinu tutustua niihin tyyppeihin ja saada uusia ystäviä ja pelikavereita. Me kilpaillaan mut ei me vihamiehiä olla, eikä ketään saa ikinä syrjiä eri tiimin takia”, Munsterpunch huomauttaa.

 

Yksi muiden joukossa

Iljamus alkoi pelaamaan Pokémonia heti, kun se julkaistiin virallisesti Suomessa. Hän olikin odottanut peliä hartaasti jo vuoden ajan.

”Äitini hämmentyi, kuinka innoissani halusin mennä heti ulos”, Iljamus naurahtaa.

Erottava tekijä monesta muusta pelaajasta on hänen CP-vammansa, joka on eräänlainen liikuntavamma. CP-vammaisilla voi ilmetä myös oppimisvaikeuksia ja lukihäiriötä. Iljamuksen vamman vakavuus on lievän ja kohtalaisen välillä, mikä tarkoittaa hänelle hankaluutta jalkojen koordinoinnissa ja ympäristön hahmottamisessa. Tämän vuoksi ulos meneminen ja ihmisten tapaaminen on tuntunut ylitsepääsemättömältä. Vapaa-aika on kulunut tietokoneen äärellä neljän seinän sisässä.

”Liikkumisen vaikeus on vain johtanut siihen, että ei ole jaksanut yrittääkään liikkua”, Iljamus kertoo.

Pelaaminen on hänelle hankalampaa kuin useille muille, mutta sitä palkitsevampaa. Pokémon Go antaa sopivaa haastetta. Pelissä voi kuitenkin edetä haluamaansa tahtiin. Ympäristön havainnoinnin ongelmien vuoksi hän on erityisen varovainen liikenteessä ja kehoittaa siihen muitakin.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen puhunut tuntemattomien ihmisten kanssa.”

Iljamus on käynyt erikoiskouluja, jolloin hänen ihmissuhteensa ovat jääneet kapeanlaisiksi. Ennen kaduilla kulkiessaan hänen luokseen juttelemaan tulleet ovat olleet enintään puliukkoja. Pällistelyltä ja tölvimiseltä ei ole voinut välttyä. Nyt pelin myötä ihmiset ovat hymyilleet hänelle ja kyselleet mukavia. Kavereita hän ei ole vielä ehtinyt saada, mutta rohkeus puhua ihmisten kanssa on lisääntynyt huimasti. Esimerkiksi hän nostaa puolituntisen keskustelun, jonka hän piti puolta nuoremman pelaajan kanssa. Ennen tämä olisi ollut mahdotonta.

”Sitähän voisi löytää tyttöystävän tätä kautta”, Iljamus toteaa toiveikkaasti.

Toive ei ole perusteeton, sillä Pokémon Go:a iskemistekniikkana on jo testattu.

pokego3vr2

Seurassa kelpaa vertailla saatuja saaliita.

Jo lapsena Iljamuksen pieni kaveripiiri muodostui niistä, jotka pelasivat Pokémonia. Viisitoista vuotta tämän jälkeen teknologian kehittyminen on tuonut aivan uuden potentiaalin jakaa yhteisiä kokemuksia ja intohimoja. Iljamus uskoo, että pelin kehitys on vasta aluillaan: ”On jo luvattu, että tulevan päivityksen myötä pelaajat voivat vaihdella pokémoneja keskenään. Odotan sitä, että pelissä näkisi kartalla myös muut pelaajat ja chatata heidän kanssaan. Pokémon Go:sta tulee omanlaisensa sosiaalinen media.”

Haastattelu rupeaa rönsyilemään pokémon- muistojen jakamiseen. Mutta koska  keskustelu on venynyt jo  yli tunnin mittaiseksi, päätämme jatkaa sitä tulevaisuudessa.

Iljamuksella on vielä kehoitus kaikille samassa tilanteessa oleville: ”Hankkikaa Pokémon Go!”

 

Tommi Ostrovskij

 

 

2 ajatusta artikkelista “Pokémon Go yhdistää ihmisiä

  1. jtbhdryr sanoo:

    Pari kertaa olen kaupungissa käynyt sovelluksen kanssa pyörimässä eikä KUKAAN suomalainen noin vain juttele tuntemattomien kanssa, edes Pokemonin avustamana. Toisia vain vilkuillaan peruspassiivisesti murjottaen ja parhaassa tapauksessa lähdetään pokestopilta pois uuden henkilön saapuessa ettei vain joutuisi juttelemaan.

    Ehkä nämä vain omia kokemuksia mutta itselleni peli ei ole uusia tuttavuuksia suonut.

    Tykkää

  2. […] asti Pokémon GO:n hyödyistä on puhuttu sosiaalisina, ihmisiä yhdistävinä: sen avulla voi löytää kaltaistaan seuraa, jutella tuntemattomille ja […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: