Sagan vaihtovuosi Pariisissa

Jätä kommentti

8.10.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

Kolmannen vuoden sosiaalipsykologian opiskelija ja kv-tuutori Saga Luoma oli viime vuoden vaihdossa Pariisissa. Istahdimme sateisena syysiltana teekupposen äärelle juttelemaan, millaista siellä oli.

14522529_10205694827568709_889782632_o.jpg

Missä olit vaihdossa ja kuinka pitkään?

Olin 9 kuukautta Pariisissa, Paris Descartes -yliopistossa, opiskelemassa psykologiaa.

Miksi päätit lähteä vaihtoon?

Minulla oli hirveä into lähteä ylipäätään vaihtoon jonnekin. Heti kun pääsin yliopistoon, aloin selvittelemään vaihtoon liittyviä asioita. Pariisi oli unelmakohteeni, mutta vaihtoon lähteminen oli minulle oikeastaan tärkeämpää kuin kohdemaa.

Mitä käytännön järjestelyjä vaihtoon lähtemiseen kuului?

Tein Free Mover -vaihdon. Otin itse yhteyttä yliopistoon ja he neuvoivat minua käytännön järjestelyissä. Kun minut oli hyväksytty Pariisissa, laitoin viestiä Helsingin yliopistolle ja hekin antoivat hyväksyntänsä. Vinkkinä vaihtoon hakeville: kannattaa ottaa ajoissa selvää, mitä kaikkea hakuprosessiin sisältyy. Esimerkiksi Erasmuksessa täytyy olla tietyt kurssit tehtynä, ennen kuin voi lähteä vaihtoon. Minä en tiennyt tätä etukäteen, ja siksi minun täytyikin mennä Free Moverin kautta.

Mitä odotit vaihdolta etukäteen?

Jännitti kyllä ihan hirveästi lähteä uuteen maahan yksin. Tiesin ennalta vain pari tyyppiä koko maasta. Odotin vaihtovuodelta hauskanpitoa ja Pariisiin tutustumista, eli siinä mielessä lähdin rennolla mentaliteetilla. Se tuli vähän yllätyksenä, että vaihtovuoteen sisältyi oikeasti aika paljon työtä, vaikka oli totta kai hauskaakin. Ranskassa opiskelu oli enemmän omalla vastuulla. Kurssit kestivät puoli vuotta ja lopputentti määrittää koko arvosanan. Tässäkin kohtaa kannattaa ottaa asioista selvää ennen vaihtoon hakemista. Työmäärä riippuu hyvin paljon maasta ja yliopistosta.

Millaisia fiiliksiä tuli vaihdossa ollessa vastaan? Yllättikö joku asia? Mikä oli hyvää, mikä huonoa?

Työmäärä yllätti. Tosi moni asia yllätti, oikeastaan kaikki. Pariisissa oli paljon kadulla asuvia ihmisiä, ja vähän surullista ja likaista. Se ei ehkä ole niin romanttinen paikka kuin voisi kuvitella. Ranskalainen byrokratia yllätti ja se, kuinka vanhoihin tapoihin Ranskassa on takerruttu. Siellä on esimerkiksi shekkejä vieläkin käytössä ja kaikki viralliset asiat tehdään paperilla, ei netissä. Suomi alkoi tuntua siihen verrattuna hyvin edistykselliseltä.

En saanut apurahaa, mitä Erasmus-vaihtoon lähteville myönnetään, mutta löysin onneksi halvan asunnon ja työpaikan ranskalais-suomalaisesta instituutista. Hoidin erään perheen lasta muutaman tunnin viikossa ja sain heiltä asunnon, jonka vuokrasta minun piti maksaa vain puolet. Perheeltä sain myös paljon apua käytännön asioihin Pariisissa asuessani.

Hyvää vaihdossa oli ehdottomasti se, että tutustuin niin paljon eri ihmisiin eri puolilta maailmaa. Sain paljon hyviä kavereita, ja vaikka enimmäkseen hengailin muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa, luennoilla pääsin tutustumaan myös paikallisiin.

Huonoa oli se, että yliopisto itsessään oli vähän pettymys. Meillä ei ollut tuutoreita, yliopisto ei järjestänyt juuri mitään ohjelmaa eikä opiskelijoiden kesken ollut yhtään samanlaista ihanaa yhteisöllisyyttä, kun meillä täällä Helsingissä ja Statuksessa.

Olit vaihdossa Pariisin terrori-iskun aikoihin marraskuussa. Haluatko kertoa jotain siitä?

Oma asuntoni ei ollut edes kovin kaukana tapahtumapaikalta. Onneksi olin kuitenkin juuri siihen aikaan Lontoossa viikonloppureissulla, eli en ollut paikan päällä. Siirsin heti paluulippuja myöhemmäksi, kun kuulin tapahtuneesta.

Kaikki laittoivat hirveästi viestiä ja kysyivät, olenko kunnossa. Minua pelotti kavereiden puolesta. Jotkut kavereistani olivat menneet illanviettoon toistensa luokse ja jääneet sinne pariksi yöksi, koska he eivät uskaltaneet mennä ulos.

Kun tulin takaisin Pariisiin, ilmapiiri oli selvästi tavallista kylmempi ja turvattomampi. Sen aisti ihmisistä. Ulkona ei ollut paljon ketään, paitsi poliiseja. Turvallisuustoimia tiukennettiin, ja yliopistollakin piti näyttää opiskelijakorttia. Toisaalta silloin nousi esiin se lämmittävä yhteisöllisyys. Ihmiset lohduttivat toisiaan, tapahtumapaikalle vietiin kukkia ja kaikkia yhdisti ajatus siitä, että Pariisi on aina Pariisi ja terasseille mennään tämänkin jälkeen.

Päällimmäiset ajatukset, kun palasit Suomeen?

Alussa oli vaan oli ikävä Pariisiin jääneitä ystäviä ja tuntui, että täällä ei ole missään ketään eikä mitään tekemistä. Nyt vähän ajan päästä kuitenkin osaan arvostaa rauhallisuutta ja Suomen luontoa. Täällä kaikki toimii! Pariisissa julkinen liikenne takkusi ja suurkaupungissa eläminen oli välillä stressaavaa. Toisaalta se oli myös tosi mielenkiintoista, sosiaalista ja eläväistä. Jokaisen kannattaa kokeilla kaupungin sykkeessä elämistä edes joskus.

Nyt arvostan enemmän Helsingin yliopistoa, opetusta ja systeemiä. Ranskassa systeemi ei ollut kauhean hyvä, opiskelijoita tiputetaan koulusta pois opiskelumenestyksen mukaan ja ylipäätään on usein stressaava meininki.

Vaihdon jälkeen halusin vielä olla vaihtojutuissa ja Erasmus-jutuissa mukana. Siksi halusinkin kv-tuutoriksi. Kv-tuutorina toimin siis vaihtareiden tuutorina. Kansainvälisyys jäi ehdottomasti kiinnostamaan minua.

13040923_1383927638290590_1044134057553856364_o

Tuliko sinusta Pariisissa kulturelli?

Tuli! Kävin paljon museoissa ja näyttelyissä. Yksi lempimuseoistani on Musée de l’Orangerie Tuileries-puiston laidalla. Siellä on mm. Claude Monet’n taidetta.

Kenelle suosittelet vaihtoon lähtemistä?

Kaikille! Vaihdossa oppii kieltä, saa perspektiiviä ja kavereita. Ulospäinsuuntautuminen ja rohkeus kasvavat myös siinä sivussa.

Mitä haluaisit kertoa vuoden takaiselle itsellesi?

Ei kannata pelätä, kyllä kaikesta selviää! Rohkeasti vaan. Silloin pelotti, että saanko kavereita ja pääsenkö kursseista läpi ja niin edelleen, mutta kyllä kaikki järjestyi. Kokemus kasvattaa!

Mitä vinkkejä sinulla on Pariisissa vieraileville?

Kannattaa syödä hyvää ruokaa ja käydä leipomoissa. Pariisissa on myös paljon kauniita puistoja. Joskus on parasta vain kävellä kaduilla ja katsella elämänmenoa. Venebaareja ja -ravintoloita voi myös suositella. Pariisista on todella hyvä yhteydet eri puolille Eurooppa, niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää! En ehkä lähtisi enää asumaan Pariisiin, mutta turistina siellä on ihana olla.

14536938_10205694827488707_1488275066_o

Teksti: Eve-Linda Lassila

Kuvat: Saga Luoma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: