Vuorovaikutustaitoja Ryhmätyö ry:n kanssa

Jätä kommentti

22.11.2016 Kirjoittanut Status-verkkolehti

Mitä on hyvä vuorovaikutus? Kuinka voin itse vaikuttaaa ympärillä olevaan keskustelukulttuuriin? Sosiaalipsykologian opiskelijat pääsivät soveltamaan osaamistaan Ryhmätyö ry:n pitämässä koulutustilaisuudessa. 

Ryhmätyö ry on vuodesta 1958 asti toiminut perinteikäs yhdistys, jonka tavoitteena on edistää ihmisten itsetuntemus- ja vuorovaikutustaitoja. Statuslaisista pääsi 10 osallistumaan kahteen kahden tunnin pituiseen sessioon. Koulutusta piti osallistujille sosiaalipsykologi Pirjo Nikkilä ja psykologi Anita Ankkuri-Ikonen.

15102347_958871100883721_1543660139_o

Kuvassa ryhmäläisiä ja ohjaajat

Ryhmätyö käyttää koulutuksissaan kehittämäänsä oppimistapahtumatraditiota. Tässä osallistujat luovat oman oppimisprosessinsa. Jaoimme ajatuksiamme ja kokemuksia keskenämme, mistä syntyi rikasta keskustelua. Keskinäinen keskustelu oli jo osaltaan vuorovaikutuksen harjoittamista. Ohjaajat kiinnittävät osallistujien huomion ryhmän omiin vuorovaikutustilanteisiin. Osana harjoitusta oli saada kaikki osallistumaan mukaan vuorovaikutukseen. Keskustelua tuettiin esittämällä ryhmäläisille tarkentavia kysymyksiä ja kommentoimalla heränneitä ajatuksia. Lopuksi tehtiin reflektointia käydystä keskustelusta. Osallistujille tämä tarjosi väläyksen siitä potentiaalista, mitä he voivat omasta pohdinnastaan löytää.

15060378_958871080883723_1088034483_o

Koulutus oli itsereflektoivaa.

Mitä on hyvä vuorovaikutus?

Saumatonta vuorovaikutusta ei ole. Kaikilla on omat tunteet ja tavoitteensa. Tällöin voi helposti syntyä väärinymmärryksiä, vaikka sanomansa muotoilisi kuinka huolellisesti. Ainoa ratkaisu on kysyä suoraan, kuinka toinen on itse ymmärtänyt kuulemansa. Hyvässä vuorovaikutuksessa osataan mukautua tilanteen vaatimuksiin, mikä vaatii toisten kuuntelemista. Hyvään vuorovaikutukseen ei ole valmista reseptiä, sillä se muotoutuu aina uudelleen kyseisessä hetkessä.

Itsetuntemus vuorovaikutustaitojen lähde

Ihminen voi helposti kommentoida omaa käytöstä sanomalla ”No mä vaan olen tällainen”. Tämä on ongelmallista siinä, että ihminen ei välttämättä osaa ajatella olevan muita tapoja toimia. Ryhmätyö ry esittää asian olevan toisin. Käyttäytymismallit ovat opittuja, jolloin niitä voidaan myös muuttaa. On omalla vastuullamme, kuinka vuorovaikutamme. Tämä vaatii tietoista työtä.

Omien tunteiden sanoittaminen on osa hyviä vuorovaikutustaitoja. Ihmisellä on vastuu, että reaktiot tilanteisiin eivät tule suoraan selkäytimestä. Onkin hyödyllistä tunnistaa motiivejansa toiminnan takana. Syvemmällä pohdinnalla voi löytyä tiedostamattomia motiiveja. Onko kyseessä oikeasti aiheeseen liittyvästä asiasta vai syntyykö reaktio jostain muusta tilanteesta opitusta käyttäytymisestä?

Vuorovaikutus työelämässä

Käyty keskustelu kulki paljon työelämän esimerkeissä. Pääsimme kuulemaan toisten kokemista konflikteista ja onnistumisista. Nämä toivat aiheeseen käytännönläheisyyttä. Alla on esimerkkejä käymästämme keskustelusta.

Rakentavan vuorovaikutuksen muodostaminen työyhteisössä  on haastavaa esimerkiksi siksi, että vaihtuvuus voi olla vilkasta. Silti porukkaan voi muodostua klikkejä kokeneemmista työntekijöistä, joille tietyt toimintamallit voi tuntua yhteisöä ylläpitävinä tekijöinä. Tässä vaarana on, että uudet työntekijät suljetaan yhteisöstä. Olisikin hyvä kysyä uudelta työntekijältä, miltä yhteisön toiminta vaikuttaa hänen silmissään.

Keskustelua herätti johtajan asema työyhteisön vuorovaikutuksen edistäjänä. Hänellä koettiin ryhmämme keskusteluissa olevan vastuu yhteisön vuorovaikutuksen sanoittamisesta. Johtaja antaa puitteet, mistä keskustellaan missäkin tilanteessa ja haastaa kaikkia osallistumaan keskusteluun. Esille nousi johtajan mahdollinen roolikonflikti: hänet on voitu palkata asiantuntijaosaamisensa vuoksi eikä vuorovaikutustaitojen takia. Tällöin työyhteisön odotukset eivät vastaa johtajalle annettua toimenkuvaa. Moni työyhteisö voisi voida paremmin johtajansa paremmilla vuorovaikutustaidoilla.

15060216_958871094217055_149778057_o

Osallistujilla nousi esiin monenlaisia kysymyksiä.

Yhdistys on julkaissut vuoteen 2013 asti omaa lehteään. Ryhmätyö-lehtiä annetaan tutkimuskäyttöön. Tässä olisi hyvää materiaalia graduaihettaan miettivälle opiskelijalle!  Yhteyshenkilö: Tuuli Julin, toimisto(at)ryhmatyo.fi

Tutustu lisää osoitteesta http://www.ryhmatyo.fi

 

Tommi Ostrovskij

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: